Obiceiuri si traditii de nunta in Moldova

Cand vorbim de nunta, vorbim despre un moment special dintre doua persoane ce si-au declarat iubirea si vor sa intemeieze o familie.
Obiceiurile si traditiile de nunta s-au pastrat foarte bine in zona Moldovei si asta se vede pe tot parcursul nuntii deoarece traditiile domina tot ritualul. Traditiile sunt respectate cu mai multa seriozitate in partea rurala, orasele modernizandu-se mai mult.

1. Cererea de iertaciune

Este unul din obiceiurile pastrate in Moldova, tinerii miri in ziua nuntii merg la parinti si isi cer iertare pentru toate greselile cu voie si fara voie.

2. Dusul la apa al miresei

Este caracteristic zonei Moldovei, aceasta traditie spune ca mireasa merge la cea mai apropiata sursa de apa si umple o galeata impodobita de jur imprejur cu busuioc. Busuiocul il inmoaie in apa si stropeste invitatii.

3. Mirii cu mai multi nasi

Alegerea de catre miri a nasilor sau a mai multor perechi de nasi este specifica zonei Moldovei si denota ca mirele are o situatie materiala buna. Nasii au responsabilitatea de a se ocupa de procurarea accesoriilor de gatit mireasa, de lumanarile de nunta.

4. “ Ploconul” nasilor

Nasii sunt rasplatiti de catre fini cu fel si fel de cadouri folositoare in casa. Odinioara se ofereau covoare sau prosoape tesute in casa si colaci sau cozonaci. Dar intre timp lumea s-a mai modernizat iar cadourile sunt obiecte electrocasnice si torture sofisticate.

5. Gatitul miresei si al invitatilor

Odata ajuns alaiul la casa miresei mirele este pus sa se scotoceasca prin buzunare dupa ban ice ii ofera fratilor sau rudelor apropiate miresei pentru a o rascumpara. Gatitul invitatilor este tot un obicei specific zonei Moldovei, mireasa pune flori in piept nasilor, socrilor,domnisoarelor de onoare si cavalerilor dar si celorlalti participanti la nunta. In zona rurala nasilor li se mai pun niste stergare populare asezate pe umeri, iar mirilor li se pune o bacnota in piept pentru a dovedi prosperitatea cuplului.

6. Cununia religioasa

In biserica mirele este dus de brat de nasa si mireasa de nas, iar la final cei doi miri ies impreuna, iar copii varsa apa in fata miresei pentru prosperitatea familiei, ei fiind rasplatiti cu bani.

7. Bradul, simbolul barbatiei

In partea de sud a Moldovei se pastreaza si acest obicei al bradului impodobit ce simbolizeaza vigoarea barbatului si viata imbelsugata a tinerilor casatoriti. In Vrancea bradul este pus in ziua nuntii la poarta mirilor, ca semn ca acolo locuieste un cuplu tanar, dar in alte parti ale Moldovei bradul este purtat in fruntea alaiului de nunta.

8. Petrecerea de seara

In Moldova petrecerea de seara incepe diferit de la zona la zona, in Bucovina incepe cu o hora, iar in timpul nuntii se mai danseaza ciobanasul, mocaneasca,trandafirul. In partea de sud nunta incepe cu dansul mirilor pe un vals sau o melodie mai lenta aleasa de ei.
Pe la miezul noptii mireasa este furata de catre tinerii de la nunta si este rascumparata de catre mire oferind in schimb bani, bauturi alcoolice sau alte provocari la care este suspus mirele.

9. Dansul gainii

Acest obicei se pastreaza in principal la sate unde o bucatareasa sau alta participanta la nunta joaca gaina gatita si impodobita in fata nasului, aceasta ramanandu-i doar dup ace o rasplateste pe dansatoare cu o suma de bani.

10. Darul de nunta

In partea urbana mirii sunt rasplatiti cu bani de catre nuntasi, astazi fiind la moda plicul, in partea rurala sa pastrat mai bine traditia darului cu strigare. In zona Sucevei darul de nunta se numeste “inchinatul paharului dulce”, unde un barbat cu vorbele la el ii ia pe rand pe nasi, socri si ceilalti invitati sa contribuie cu bani pentru viitoarea familie, fiind rasplatiti cu un pahar de vin dulce.

11. Petrecerea pana in zori

Specific zonei Moldovei este ca nunta sa tina pana in zori iar mireasa trece la statutul de sotie printr-un ritual in care ii se scoate voalul de pe cap si se pune fetei care a prins si buchetul, iar miresei i se pune pe cap un batic. Iar dupa odihna dupa nunta nuntasii apropiati mirilor se intalnesc la ciorba de potroace pentru a continua petrecerea.

Niciun comentariu