Conform traditiei nunta era considerata o conventie social ce asigura statutul ierarhic sau financiar al tinerilor casatoriti. Nuntile regale erau considerate tratate de pace, deoarece soarta poporului depindea de reusita casatoriei. Dar revenind in zilele noastre casatoria se bazeaza doar pe dragoste si pe dorinta celor doi miri de a-si uni destinele. Traditiile si obiceiurile joaca un rol important chiar si in casatoriile conteporane, ele luand de cele mai multe ori aspect de superstitie, fiind preluate in mod inconstient fara a se mai sti radacinile lor originare.
1. Petitul
Viitorul mire merge impreuna cu parintii sai la familia iubitei sa o peteasca. Familia viitoarei mirese are datoria de a pregati o masa astfel cele doua familii au prilejul sa se cunoasca mai bine.
2. Barbieritul si gatitul mirelui
In dimineata nuntii vin la mire o parte din familie si prietenii si incep sa il pregateasca pentru nunta. Cativa prieteni il ajuta sa se imbrace si apoi il aseaza pe un scaun si simbolic il barbieresc. Acest obicei reprezinta devenirea sa de la statutul de baiat la barbat.
3.Gatitul miresei
La gatitul miresei nasa impreuna cu mama miresei si domnisoarele de onoare o ajuta pe mireasa sa se gateasca. Nasa ii pune coronita si voalul miresei, apoi ii pune si mirelui cocarda in piept. Dupa gatirea miresei si a mirelui, miresica ii pune nasei si nasului cocarda in piept, apoi gateste socrii si domnisoarele de onoare.
4. Hora miresei
Dupa gatitul miresei toata lumea iese in curte sau in fata blocului unde se danseaza hora miresei, acest dans mai fiind denumit si nuneasca.
5. Ruperea turtei miresei
Nasica aduce turta miresei, o turta cu diverse ornamente si impletituri pe ea. Simbloic turta este rupta deasupra capului miresei si este aruncata invitatilor in semnul Sf. Cruci pentru a o binecuvanta. Se spune ca aduce noroc celor care mananca din ea, acest obicei datand din vremea Romei antice.
6. Cavalerii si domnisoarele de onoare
Din alaiul nuntii fac parte si cavalerii si domnisoarele de onoare iar in antichitate se spunea ca la o nunta trebuie sa existe cel putin zece martori. Totodata in antichitate se credea ca spiritele rele pot participa la nunta pentru a o destrama prin haos si neintelegeri. De aceea toti invitatii se imbracau in ton cu mirii, pentru ca spiritele rele sa nu stie cine se casatoreste. De aici vine si explicatia ca domnisoarele si cavalerii de onoare poarta haine asemanatoare cu cele ale mirelui si miresei.
7. Aruncarea cu grau si orez
Aruncarea cu grau si orez reprezinta o traditie de nunta si se arunca la iesirea mirilor de la starea civila si uneori si la iesirea din Biserica. Aceasta traditie provine dintr-un ritual stravechi pagan si consta in aruncarea de seminte peste tinerii casatoriti in ziua nuntii, semintele simbolizand fertilitate, astfel nunta devenea una binecuvantata si fertile.
8. Furatul miresei
Mirele ar trebui sa aiba ochi doar pentru mireasa lui, dar prietenii mirelui glumeti profita de neatentia acestuia si o fura.El trebuie sa o rascumpere de la rapitori, acestia au datoria de a purta mireasa numai in brate. Totodata daca mireasa a fost rapita inainte de ora 24 va fi rascumparata de catre nas si daca a fost rapita dupa ora 24 va fi rascumparata de mire.
9. Tortul miresei
In antichitate romanii la sfarsitul ceremoniei de casatoriei sa rupa o paine deasupra capului miresei, iar numarul firmiturilor indica cati copii va avea noul cuplu. Dar odata cu timpul painea a fost inlocuita cu prajituri si mai tarziu cu tortul miresei.
10. Aruncarea buchetului
Mireasa spre sfarsitul nuntii se intoarce cu spatele la toate fetele tinere nemaritate si arunca buchetul, iar domnisoara care il va prinde se va marita urmatoarea.
11. Scosul voalului
Spre finalul nuntii, nasa scoate voalul de pe capul miresei si ii pune o esarfa sau un batic, acesta simbolizand trecerea de la statutul de fata la cel de nevasta. Voalul miresei se pune pe capul fetei care a prins buchetul.
Niciun comentariu