Obiceiuri si traditii de nunta la romani

Nunta este socotita din cele mai vechi timpuri o taina ca si nasterea si moartea, spre deosebire de acestea , omul participa  la nunta constient in ceasul de floare al vietii sale. Harul acestei Taine se da pentru dragostea totala si neprihanita intre cei care se casatoresc, pentru ajutorul si rabdarea reciproca, pentru suportarea si biruirea cu rabdare a tuturor greutatilor.

 1. Ceremonia crestina

Conform traditiei, nasii sunt cei care cumpara voalul, lumanarile, patura miresei si sa plateasca slujba religioasa de la biserica. Mirele este responsabil de cumpararea buchetelor pentru mireasa si nasa, iar dupa nunta mirii viziteaza nasii, ducandu-le un cadou, asa numitul plocon.

 2. Inainte de ziua nuntii

Petitul mai este cunoscut si sub denumirile de intelegere, petitura. La petit participa dupa caz fie mirele singur fie insotit de parinti sau prieteni. De obicei parintii insoteau mirele daca se stia ca mireasa il place, daca nu petitorii erau trimisi inainte.

 3. Barbieritul mirelui

Impreuna cu lautarii, cavalerii de onoare au menirea prin acest obicei , sa dea de inteles transformarea baiatului in barbat.

 4. Gatitul miresei

Este realizat de obicei de catre nasa si domnisoarele de onoare, gatitul miresei presupune imbracatul si prinsul voalului de catre nasa.

 5. Hora si turta miresei

Dupa gatitul miresei, nuntasii se prind intr-o hora in fata blocului sau in curtea casei, in timp ce nasa rupe turta miresei si o imparte celor prezenti.

 6. Alaiul de nunta

Alaiul nuntii trebuie sa respecte anumite reguli, cum ar fi:
* Lumanarile mirilor se vor duce de catre domnisoara de onoare si cavalerul de onoare.
* Nasul si mireasa, vor urma lumanarile, iar dupa ei mirele si nasa, urmati de socrii mari si apoi de socrii mici.
* Mireasa va sta intotdeauna in stanga nasului sau a mirelui, atat in biserica dar si in drumul spre aceasta.
* Toate femeile din alai vor sta si ele de asemenea in stanga barbatilor.

7. Slujba religioasa

In timpul ceremoniei religioase, preotul face schimb de verighete intre miri, iar apoi le aseaza pe degetul inelar, pe mana stanga, unde vor ramane pentru tot restul vietii. Impartasirea din acelasi pahar, binecuvantat de preot, reprezinta unirea celor doi soti.

8. Valsul miresei

Este primul moment special care deschide evenimentul. Apoi intra si nasii pe ringul de dans fiind urmati de restul nuntasilor.

9. Furatul miresei

Este un moment plin de umor  din cadrul evenimentului, dar si datorita pedepselor pe care mirele trebuie sa le indeplineasca cand rascumpara mireasa.

10. Taierea tortului de nunta

Se spune ca este prima sarcina pe care o fac mirii impreuna ca si familie, alaturi de miri sunt si nasii.

11.Aruncarea buchetului

Mireasa cheama pe ringul de dans toate fetele nemaritate urmand ca stand cu spatele catre ele, sa le arunce buchetul peste cap. Care il va prinde, se spune ca va fi urmatoarea mireasa.

12.Voalul miresei

Scoaterea voalului este datoria nasei si va fi inlocuit cu o esarfa sau batic, acesta semnificand trecerea miresei de la fata la femeie maritata. Voalul va fi prins in parul unei fete nemaritate, de cele mai multe ori cea care a prins buchetul.

In ziua de astazi aceste traditii se respecta in functie de alegerile si preferintele mirilor.

Niciun comentariu